Zapiekanki dają ogromne pole do popisu każdej pani domu. Dzięki tej ziemniaczanej zapiekance urozmaicicie tygodniowe menu. Jest ona prosta i szybka do przygotowania, bardzo sycąca, świetnie się odgrzewa.
Zapiekanka skandynawska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości.
Brokuła dzielimy na różyczki. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli, sokiem z cytryny i szczyptą cukru. Wkładamy brokuły, gotujemy 4-5 minut, a następnie łyżką cedzakową wyjmujemy warzywa do zimniej wody. Po 1 minucie brokuły wyjmujemy na sitko i zostawiamy, aby obciekły.
2.Polędwiczki dzielimy na cienkie plasterki. Obsmażamy je na patelni na maśle na rumiano z obu stron.
3.Ziemniaki obieramy i kroimy w grubsze plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy cienko masłem. Na dnie układamy plastry ziemniaków. Oprószamy je solą i pieprzem.
4.Na ziemniaki wykładamy połowę mięsa i również posypujemy je solą i pieprzem.
5.Na mięso wykładamy brokuły. Na brokułach układamy pozostałe mięso, oprószamy przyprawami.
6.Pomidory kroimy w grubsze plastry. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i smażymy pomidory kilkanaście sekund z każdej strony.
7.Pomidory wykładamy na mięso.
Ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki. Mieszamy go z majonezem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Masę serową wykładamy równomiernie na pomidory.
Zapiekankę zapiekamy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy np. z zieloną sałatą.
Życzę smacznego :-)
Komentarze