Zapiekanki mają do siebie to że czasem trudno wyjąć je w jednym ładnym kawałku na talerz , za to można wyczarować je z dowolnych , przeróżnych składników i najczęściej wychodzą pysznie :)
Składniki:
7 średnich ugotowanych w całości ziemniaków ziemniaków
200 g sera żółtego
1 duża kulka mozzarelli ( 125 g po odsączeniu z zalewy)
250 g sera Capreggio
150 g. pieczarek ( 5-7średnich sztuk)
1 długie pętko ulubionej kiełbasy ( u mnie czosnkowa)
sól , pieprz , chili , przyprawa do dań z ziemniaków
Beszamel:
100 g. masła śmietankowego
2 łyżki mąki
400 ml mleka
1 łyżka posiekanego drobno koperku
szczypta soli i pieprzu
Zapiekanka serowo-ziemniaczana pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy , myjemy ( nie przekrawamy) gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
2.W tym czasie pieczarki oczyszczamy i łącznie z mozzarellą , serem Capreggio , oraz kiełbasą kroimy w plastry. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3.Ugotowane ziemniaki odcedzamy osuszamy na ogniem , kroimy w plastry na dnie naczynia żaroodpornego układamy 3/4 ziemniaków ( 2 warstwy)
4.Następnie układamy warstwę pieczarek oraz sera capreggio
5.Kolejnie plastry kiełbasy które posypujemy obficie przyprawą do dań z ziemniaków oraz mozzarellę. Całość przykrywamy resztą ziemniaków.
6.Wierzch oprószamy pieprzem oraz chili ,posypujemy tartym serem żółtym
7.Przygotowujemy beszamel: w garnuszku rozpuszczamy masło , dodajemy mąkę cały czas mieszając gdy składniki się połączą wlewamy powoli mleko nie przestając energicznie mieszać (najlepiej trzepaczką do jajek, by nie porobiły się gródki) gotujemy chwilkę , doprawiamy koperkiem solą i pieprzem . Odstawiamy na 3-4 min do zgęstnięcia.
8.Wierzch zapiekanki zalewamy przygotowanym beszamelem , zapiekamy przez 25 min pod przykryciem w 180 st. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę zmniejszamy temp do 150 st. i zapiekamy kolejne 25 min.
9.Zapiekankę podajemy gorącą, samą , z ulubionym sosem lub sałatką. U mnie z sałatką z białej kapusty i marchwi.
Komentarze