Zapiekanka serowo-ziemniaczana pod beszamelem

4.48 (169 ocen)

Zapiekanki mają do siebie to że czasem trudno wyjąć je w jednym ładnym kawałku na talerz , za to można wyczarować je z dowolnych , przeróżnych składników i najczęściej wychodzą pysznie :)

Składniki:

  • 7 średnich ugotowanych w całości ziemniaków ziemniaków
    200 g sera żółtego
    1 duża kulka mozzarelli ( 125 g po odsączeniu z zalewy)
    250 g sera Capreggio
    150 g. pieczarek ( 5-7średnich sztuk)
    1 długie pętko ulubionej kiełbasy ( u mnie czosnkowa)
    sól , pieprz , chili , przyprawa do dań z ziemniaków
    Beszamel:
    100 g. masła śmietankowego
    2 łyżki mąki
    400 ml mleka
    1 łyżka posiekanego drobno koperku
    szczypta soli i pieprzu
Wystaw ocenę:

4.48 (169 ocen)

Zapiekanka serowo-ziemniaczana pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy , myjemy ( nie przekrawamy) gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
  • pokrojone składniki 2. W tym czasie pieczarki oczyszczamy i łącznie z mozzarellą , serem Capreggio , oraz kiełbasą kroimy w plastry. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 1 warstwa 3. Ugotowane ziemniaki odcedzamy osuszamy na ogniem , kroimy w plastry na dnie naczynia żaroodpornego układamy 3/4 ziemniaków ( 2 warstwy)
  • 2 warstwa 4. Następnie układamy warstwę pieczarek oraz sera capreggio
  • 3 warstwa 5. Kolejnie plastry kiełbasy które posypujemy obficie przyprawą do dań z ziemniaków oraz mozzarellę. Całość przykrywamy resztą ziemniaków.
  • ostatnia warstwa 6. Wierzch oprószamy pieprzem oraz chili ,posypujemy tartym serem żółtym
  • beszamel 7. Przygotowujemy beszamel: w garnuszku rozpuszczamy masło , dodajemy mąkę cały czas mieszając gdy składniki się połączą wlewamy powoli mleko nie przestając energicznie mieszać (najlepiej trzepaczką do jajek, by nie porobiły się gródki) gotujemy chwilkę , doprawiamy koperkiem solą i pieprzem . Odstawiamy na 3-4 min do zgęstnięcia.
  • przed zapieczeniem 8. Wierzch zapiekanki zalewamy przygotowanym beszamelem , zapiekamy przez 25 min pod przykryciem w 180 st. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę zmniejszamy temp do 150 st. i zapiekamy kolejne 25 min.
  • 9. Zapiekankę podajemy gorącą, samą , z ulubionym sosem lub sałatką. U mnie z sałatką z białej kapusty i marchwi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

4.83 (150 ocen)

Zapiekanka ziemnaczana z beszamelem

To może cię zainteresować