Zapiekanka szpinakowa z nadzieniem z knedli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Knedle przygotować według przepisu na opakowaniu z tym, że gotować o 2-3 minuty krócej aby ciasto było jeszcze twardawe/sprężyste (najlepiej kupować sprawdzone knedle, ciasto powinno być sztywnawe i nie wolno ich rozgotować!). Ugotowane, odsączone i lekko przestudzone knedle przekroić na pół.
2.Do żaroodpornego naczynia wlać odrobinkę oleju/oliwy. W żaroodpornym naczyniu układać połówki knedli farszem do dołu.
3.Cebulę posiekać i zeszklić na patelni. Dodać szpinak, przyprawić i podsmażać na wolnym ogniu pod przykryciem. Po około 5-7 minutach należy zdjąć przykrywkę i odparować nadmiar wody.
4.Knedle nakryć szpinakową masą. Ser pokroić w szerokie paski, boczek także w paski. Boczek należy delikatnie zesmażyć na patelni bez tłuszczu by właśnie tłuszcz się lekko wytopił i zapiekanka nie była aż tak tłusta.
5.Plastry sera ułożyć na zapiekance w poprzek zostawiając przerwy między paskami. Na wierzchu ułożyć odsączony z tłuszczu i leciutko podsmażony boczek. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na 15 minut. Pilnować żeby boczek się nie spalił.
Komentarze