Zapiekanka szpinakowa z macą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 55 min

Jest to oryginalne i wyśmienite danie. Pięknie się prezentuje.

  • 55 min

Składniki:

  • ● 18 dag macy
    ● 1 szkl. mleka
    ● 2 op. mrożonego szpinaku
    ● pęczek dymki
    ● 4 jajka
    ● 4-5 połówek suszonych pomidorów w oliwie
    ● 30 dag fety
    ● 10 dag startego ostrego żółtego sera
    ● 4-5 łyżek posiekanych orzechów włoskich
    ● 2-3 ząbki czosnku
    ● gałka muszkatołowa
    ● sól, pieprz
    ● olej

Zapiekanka szpinakowa z macą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrażamy i osączamy. Pomidory i dymkę siekamy. Dymkę szklimy na oleju. Czosnek przeciskamy przez praskę. Fetę kroimy w kostkę.
  • 2. Mleko mieszamy z 2 jajkami. Namaczamy macę. Pozostałe jajka mieszamy ze szpinakiem, dymką, fetą, serem, pomidorami, orzechami i czosnkiem. Doprawiamy.
  • 3. Formę natłuszczamy. Wykładamy warstwę macy, a następnie nadzienie (ewentualnie przekładamy kawałkami macy). Przykrywamy macą. Pieczemy 35 minut w 180 °C.

Porady

RADY M. Bernat Jeśli nadzienie będzie za rzadkie, można dodać kilka łyżek tartej bułki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2012

Komentarze

Podobne przepisy