Zapiekanka nie dość, że jest bardzo smaczna to jeszcze bardzo szybka i niedroga. Dla studenta i nie tylko jest idealna!!!!
25 min
Składniki:
500 ml wody
op. Makaronu pene
25 dag szynki lub polędwicy sopockiej lub parówki
30 dag pieczarek
1 duża papryka czerwona
25 dag żółtego sera
szklanka śmietany 18%
2 łyżki koncentratu pomidorowego
wegeta do smaku
czerwona słodka papryka w proszku
2 ząbki czosnku lub mielony
zioła prowansalskie
masło
Zapiekanka studencka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naczynie wysmarować masłem lub margaryną. Pieczarki, wedlinę i paprykę pokroić ( może być kostka). Makaron surowy i pokrojone składniki wsypać do naczynia i wymieszać.
Do garnka wlać 500 ml zimej wody i postawić na palniku. Do wody dodac śmietane, wegetę, czosnek przeciśnięty przez praskę, koncentrat, zioła prowansalskie i czerwona paprykę w proszku. Zagotować i zalać suchy makaron.
Piekarnik nagrzać go 180 stopni i wstawić naczynie na ok 25-30 min. Przed koncem czasu posypać startym serem.
Porady
Do sosu można też dodać prostokątny serek topiony ziołowy, lub dodać więcej śmietany.
Komentarze