Zapiekanka ryżowo-owocowa pod migdałowo-kokosową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Do ugotowanego dodajemy 6 łyżek cukru, rodzynki, łyżeczkę świeżo startego cynamonu i śmietanę, mieszamy, dzielimy na pół.
2.Jedną połówkę ryżu łączymy z jajkiem, przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i układamy na nim truskawki.
3.Jabłka obieramy, wydążamy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i smażymy, dodając 1 łyżkę cukru, około 20 minut na patelni natłuszczonej niewielką ilością tłuszczu.
4.Następnie dodajemy do nich pokrojone w plasterki banany i smażymy razem jeszcze 3 minuty.
5.Gorącą masę mieszamy z galaretką.
6.Truskawki smarujemy połową pozostałego ryżu i wykładamy na niego masę jabłkowo-bananową.
7.Na całość wykładamy pozostały ryż, posypujemy kokosem, starymi na tarce o drobnych oczkach migdałami i cynamonem.
8.Zapiekamy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
Komentarze