Zapiekankę przygotowałam z bardzo prostych składników, a były to warzywa mrożone i ryż, zapieczone w delikatnym sosie z serka topionego.
50 min
Składniki:
1-2 woreczki ryżu (np. parboiled)
1 mieszanka mrożonych warzyw (bardzo dobre są z Lidla lub z Hortexu)
150 ml gorącej wody
1 kostka rosołowa bez glutenu (lub zwykła)
1/2 małej kostki serka topionego
50 ml jogurtu greckiego lub śmietany 12-18%
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 plastry żółtego sera
szczypta kurkumy (możecie pominąć)
szczypta tymianku
Zapiekanka ryżowo-warzywna - bez glutenu i bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż płukam i wrzucam do wrzątku. Dodaje szczyptę kurkumy i gotuje tak aby był delikatnie twardy (przy ryżu parboiled jest to około 10 minut).
2.Przygotowuje większy garczek, wlewam do niego wodę. Gdy woda zacznie wrzeć dodaje szczyptę soli i wrzucam mrożoną mieszankę warzyw i opcjonalnie 1 liść laurowy. Warzywa podgotowujemy
3.Do niewielkiego garczka wlewam 150 ml gorącej wody. Wrzucam kostkę rosołową i dodaje serek topiony, całość mieszam aby serek się rozpuścił. Na końcu dodaje jogurt grecki i 1 łyżkę mąki kukurydzianej i również mieszam.
4.W naczyniu żaroodpornym układam ryż, odcedzone warzywa. Całość równo zalewam przygotowanym sosem. Wierzch posypuje startym serem na grubych oczkach i posypuje tymiankiem.Zapiekankę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 C i podpiekam około 30 minut.
Komentarze