Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i pieczarkami

4.5 (198 ocen)

  • 15 min

Przepis znalazłam na opakowaniu z ryżem i trochę go zmieniłam. Ogólnie danie proste i bardzo smaczne.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 torebki ryżu
    0,5 kg piersi kurczaka
    40 dag pieczarek
    1 duża cebula
    kostka rosołowa np bulion drobiowy
    mały kubek śmietany 12%
    2 duże garści grubo startego zółtego sera
    sól i pieprz
    granulowany czosnek
    natka pietruszki suszona lub świeża
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej. Pieczarki i cebulę obrać,pokroić i na łyżce oleju podsmażyć aż odparuje płyn. Mięso umyć,pokroić w drobną kostkę,doprawić solą,pieprzem i czosnkiem i obsmażyć na łyżce oleju. Ryż,mięso i pieczarki wymieszać dokładnie,dodać 2 łyżki natki pietruszki, doprawić pieprzem i solą do smaku(jeśli potrzeba) i wyłożyć do żaroodpornego naczynia.
    Wierzch posmarować śmietaną wymieszaną z serem,zapiekać bez przykrycia około godziny w temp 200 stopni.

Porady

Na opakowaniu potrawa nazywała się ryż po myśliwsku. Tam użyto mięsa z pieczonego kurczaka pokrojonego na kawałki,obtoczonego w przyprawie myśliwskiej i obsmażonego na maśle. Nie miałam pieczonego mięsa a i przyprawy tego typu nie mogłam znaleźć w sklepie,więc dostosowałam przepis do swoich możliwości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować