Zapiekanka ryżowa z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Ryż ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
W rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy, przesmaż szybko czosnek, dodaj passatę
(przetarte pomidory), przypraw solą i pieprzem, a gdy sos zacznie
gęstnieć, dodaj zioła.
2.Cukinię umyj, osusz, pokrój w plasterki o grubości ok. 0,5 cm, oprósz
jarzynką i papryką. Na patelni rozgrzej resztę oliwy, kładź plastry
cukinii i smaż na złoto z każdej strony, osącz z nadmiaru tłuszczu.
3.Suszone pomidory pokrój w sporą kostkę.
Żaroodporne kokilki (lub dużą formę) posmaruj masłem. Na dno każdej
wlej 1-2 łyżki sosu pomidorowego i układaj warstwy cukinii, sosu i ryżu
(ostatnią warstwę powinien stanowić ryż i sos pomidorowy).
4.Wierzch posyp kosteczkami suszonych pomidorów, przykryj plasterkiem sera, polej odrobiną keczupu i posyp ziołami.
Zapiekaj ok.20 minut w temperaturze 180 st.C aż ser apetycznie się stopi.
Komentarze