Zapiekanka ryżowa z cukinią

0 (0 ocen)

  • 35 min

Powstała spontanicznie gdy nie miałam pomysłu na szybki i zdrowy obiad. Bardzoaromatyczna, pełna pysznych warzyw!

  • 35 min

Składniki:

  • - 20 dag ryżu,
    - średnia cukinia,
    - 500 ml passaty pomidorowej (lub tyle samo obranych, przetartych przez
    sito pomidorów),
    - 5 suszonych pomidorów ze słoiczka,
    - 3 łyżki oliwy z oliwek (może być z suszonych pomidorów),
    - 1-2 ząbki czosnku,
    - 4 plasterki żółtego sera,
    - spora szczypta oregano, bazylii i ziół prowansalskich,
    - słodka papryka, sól, pieprz,
    - keczup,
    - masło do foremek.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ryżowa z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Ryż ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
    W rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy, przesmaż szybko czosnek, dodaj passatę
    (przetarte pomidory), przypraw solą i pieprzem, a gdy sos zacznie
    gęstnieć, dodaj zioła.
  • 2. Cukinię umyj, osusz, pokrój w plasterki o grubości ok. 0,5 cm, oprósz
    jarzynką i papryką. Na patelni rozgrzej resztę oliwy, kładź plastry
    cukinii i smaż na złoto z każdej strony, osącz z nadmiaru tłuszczu.
  • 3. Suszone pomidory pokrój w sporą kostkę.
    Żaroodporne kokilki (lub dużą formę) posmaruj masłem. Na dno każdej
    wlej 1-2 łyżki sosu pomidorowego i układaj warstwy cukinii, sosu i ryżu
    (ostatnią warstwę powinien stanowić ryż i sos pomidorowy).
  • 4. Wierzch posyp kosteczkami suszonych pomidorów, przykryj plasterkiem sera, polej odrobiną keczupu i posyp ziołami.
    Zapiekaj ok.20 minut w temperaturze 180 st.C aż ser apetycznie się stopi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować