Zapiekanka ryżowa z mięsem i kiszoną kapustą

4.5 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Smaczna i idealna na zimowy obiad - zapiekanka z ryżu, wieprzowiny, pieczarek i kiszonej kapusty.. Syci i rozgrzewa.

Składniki:

  • 700-800 g kiszonej kapusty
    1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego
    250 g małych pieczarek
    1 torebka ryżu (100g)
    500 g mielonego mięsa wieprzowego
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz czarny mielony,słodka mielona papryka, cząber, majeranek
    2 jajka
    6 łyżek śmietanki 18%
    olej do smażenia
    odrobina masła do wysmarowania formy

Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ryżowa z mięsem i kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli kapusta jest za kwaśna należy ją przepłukać, a następnie ugotować w takiej ilości wody, by ją przykryła, z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Gotować ok. 30 minut.
    Przelać na durszlak, osączyć. Drobno posiekać.
  • 2. Ryż ugotować w posolonej wodzie.
  • 3. Pieczarki pokroić na ćwiartki. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju.
  • 4. Cebulę drobno pokroić, przesmażyć, dodać do mięsa mielonego razem z przyprawami i wyciśniętymi ząbkami czosnku. Wyrobić masę ręką.
  • 5. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Układać warstwami:
    połowa kiszonej kapusty,
    usmażone pieczarki,
    ugotowany ryż,
    surowe mięso,
    reszta kapusty,
    Całość zalać jajkami zmiksowanymi ze śmietanką i przyprawionymi solą i pieprzem.
  • 6. Piec ok. 50 minut do godziny w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować