Zapiekanka ryżowa z mięsem i kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeśli kapusta jest za kwaśna należy ją przepłukać, a następnie ugotować w takiej ilości wody, by ją przykryła, z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Gotować ok. 30 minut.
Przelać na durszlak, osączyć. Drobno posiekać.
2.Ryż ugotować w posolonej wodzie.
3.Pieczarki pokroić na ćwiartki. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju.
4.Cebulę drobno pokroić, przesmażyć, dodać do mięsa mielonego razem z przyprawami i wyciśniętymi ząbkami czosnku. Wyrobić masę ręką.
5.Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Układać warstwami:
połowa kiszonej kapusty,
usmażone pieczarki,
ugotowany ryż,
surowe mięso,
reszta kapusty,
Całość zalać jajkami zmiksowanymi ze śmietanką i przyprawionymi solą i pieprzem.
Komentarze