Zapiekanka rybno-warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki. Gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Tłuczemy. Dodajemy łyżkę masła i odrobinę mleka. Mieszamy.
2.Filety myjemy i kroimy w niewielkie kawałki. Do garnka wlewamy pozostałe mleko. Wkładamy filety i krewetki, drobno pokrojoną marchewkę, liście laurowe i vegetę. Gotujemy 5 minut na małym ogniu. Odcedzamy. Mleko zachowujemy.
3.W rondlu roztapiamy łyżkę masła i wsypujemy mąkę. Mieszając, wlewamy mleko. Gotujemy, mieszając, aż uzyskamy dość gęsty sos.
4.Do naczynia żaroodpornego wkładamy groszek, rybę, krewetki i marchewkę. Polewamy sosem. Wykładamy ziemniaki i posypujemy startym serem. Pieczemy ok. 35 minut w temp. 180 °C.
Komentarze