Zapiekanka rybno-warzywna

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

To córka nauczyła mnie robić tę zdrową zapiekankę.

  • 60 min

Składniki:

  • ● 30 dag filetówz dorsza lub łososia
    ● 10 dag krewetek
    ● 10 dag mrożonego groszku
    ● 1/2 l mleka
    ● 6 ziemniaków
    ● marchewka
    ● 10 dag żółtego sera
    ● 2 liście laurowe
    ● 2 łyżki mąki
    ● 2 łyżki masła
    ● szczypta vegety
    ● sól

Zapiekanka rybno-warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki. Gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Tłuczemy. Dodajemy łyżkę masła i odrobinę mleka. Mieszamy.
  • 2. Filety myjemy i kroimy w niewielkie kawałki. Do garnka wlewamy pozostałe mleko. Wkładamy filety i krewetki, drobno pokrojoną marchewkę, liście laurowe i vegetę. Gotujemy 5 minut na małym ogniu. Odcedzamy. Mleko zachowujemy.
  • 3. W rondlu roztapiamy łyżkę masła i wsypujemy mąkę. Mieszając, wlewamy mleko. Gotujemy, mieszając, aż uzyskamy dość gęsty sos.
  • 4. Do naczynia żaroodpornego wkładamy groszek, rybę, krewetki i marchewkę. Polewamy sosem. Wykładamy ziemniaki i posypujemy startym serem. Pieczemy ok. 35 minut w temp. 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2012

Komentarze

Podobne przepisy