Zapiekanka rybno-szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelnie wlać mleko,włożyć filety,dodać ziarenka pieprzu,liść laurowy i pokrojoną w talarki cebulę.Zagotować,przykryć i dusić na wolnym ogniu 10 minut.
2.Rybę przełożyć na talerz,a mleko przecedzić przez sito.Powinno być go 300 ml.Gdyby było mniej,trzeba mleka dolać.Szpinak rozmrozić i odparować wodę.Przyprawić do smaku solą,pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.W rondelku roztopić masło,dodać mąkę i podsmażać uważając by się nie zrumieniła.Zdjąć z ognia i cały czas mieszając,wlewać mleko,które zostało z gotowania ryb.Postawić z powrotem na ogień i gotować,aż sos zgęstnieje.Dodać śmietankę kremówkę,natkę pietruszki,doprawić solą, pieprzem i mielonym kwiatem gałki muszkatołowej.
3.Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym masłem),doprawić solą i pieprzem,skropić sokiem z cytryny.
4.Na rybę wyłożyć wcześniej przygotowany szpinak.
5.Zalać całość sosem beszamelowym,posypać startym serem i wstawić do nagrzanego do 200*C piekarnika.Zapiekać ok.35 minut.
Komentarze