Zapiekanka rybno - jarzynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuł podzielić na różyczki i ugotować na pół miękko.
Marchewkę z groszkiem pogotować chwilę we wrzątku i odcedzić.
Cebulkę drobno pokroić i zeszklić.
Rybę pokroić w kwadraty i oprószyć solą oraz pieprzem cytrynowym.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć brokuła, posypać delikatnie solą i pieprzem. Jajka rozbić i polać brokuł.
Na brokuł ułożyć rybę, a na niej plastry żółtego sera.
Do gorącej marchewki z groszkiem dodać 2 łyżki masła i łyżkę bułki tartej oraz zeszkloną cebulkę, doprawić solą, wymieszać i ułożyć na serze.
całość polać beszamelem i zapiec w temp. 180 st. C ok. godziny.
Pod koniec odkryć, aby się wierzch przypiekł.
2.sos beszamelowy:
Masło roztopić na patelni, dodać mąkę i dokładnie połączyć.
Wlać mleko i mieszać, aby nie było grudek, doprawić ewentualnie solą.
Porady
Bardzo dobrze pasuje podana z ryżem, ziemniakami, albo z pieczywem.
Komentarze