Zapiekanka rybno - jarzynowa

0 (0 ocen)

Piątkowe danie bezmięsne, za to z pyszną rybką i zdrowymi jarzynkami, fajnie się kroi, jest pyszna! Wygląda też ciekawie.

Składniki:

  • 1 kg fileta z morszczuka lub innej ulubionej ryby
    1 brokuł
    0,5 kg mrożonej marchewki z groszkiem
    1 malutka cebulka
    2 jajka
    4 plastry żółtego sera
    2 łyżki mleka
    sól, pieprz, pieprz cytrynowy,
    2 łyżki masła
    1 łyżka bułki tartej

    sos beszamelowy:
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    0,5 szkl. mleka
    sól

Zapiekanka rybno - jarzynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować na pół miękko.
    Marchewkę z groszkiem pogotować chwilę we wrzątku i odcedzić.
    Cebulkę drobno pokroić i zeszklić.
    Rybę pokroić w kwadraty i oprószyć solą oraz pieprzem cytrynowym.
    Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć brokuła, posypać delikatnie solą i pieprzem. Jajka rozbić i polać brokuł.
    Na brokuł ułożyć rybę, a na niej plastry żółtego sera.
    Do gorącej marchewki z groszkiem dodać 2 łyżki masła i łyżkę bułki tartej oraz zeszkloną cebulkę, doprawić solą, wymieszać i ułożyć na serze.
    całość polać beszamelem i zapiec w temp. 180 st. C ok. godziny.
    Pod koniec odkryć, aby się wierzch przypiekł.
  • Zapiekanka rybno - jarzynowa 2. sos beszamelowy:

    Masło roztopić na patelni, dodać mąkę i dokładnie połączyć.
    Wlać mleko i mieszać, aby nie było grudek, doprawić ewentualnie solą.

Porady

Bardzo dobrze pasuje podana z ryżem, ziemniakami, albo z pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy