Zapiekanka pod boczkiem

0 (0 ocen)

To pyszne połączenie kaszy, boczku i kalafiora. Całość doskonale ożywia dodatek kiszonego ogórka.

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 szklanka kaszy perłowej,
    • 0,5 kostki rosołowej,
    • Około 4 ogórki kiszone,
    • 0,5 cebuli,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • 1 mały kalafior,
    • Około 6-8 plasterków boczku,
    • 1 jajko,
    • 1 łyżka śmietany,
    • Natka pietruszki,
    • 5 łyżek startego sera żółtego

Zapiekanka pod boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przekładanie 1.
    Kaszę gotujemy na sypko z dodatkiem kostki rosołowej ( zagotowujemy 2 szklanki wody, rozpuszczamy w niej kostkę rosołową. Wsypujemy kaszę. Gotujemy do momentu jak wchłonie wodę. Odstawiamy na około 20 minut by kasza doszła).

    Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy.
  • Po zalaniu 2. Ogórki kroimy w kostkę. Cebule drobno siekamy.
    Tak pokrojone warzywa mieszamy z gotową kaszą. Doprawiamy do smaku.
    Połowę kaszy z ogórkiem i cebulą wykładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Na kaszy układamy kalafior. Wykładamy pozostałą kaszą.
  • 3. Jajko miksujemy ze śmietaną i zalewamy zapiekankę.
  • Przed zapiekaniem 4. Całość przykrywamy plasterkami boczku. Zapiekamy około 35- 40 minut. Na 10 minut przed końcem posypujemy serem żółtym.
    Zapiekankę podajemy oprószoną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy