Zapiekanka pod boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Kaszę gotujemy na sypko z dodatkiem kostki rosołowej ( zagotowujemy 2 szklanki wody, rozpuszczamy w niej kostkę rosołową. Wsypujemy kaszę. Gotujemy do momentu jak wchłonie wodę. Odstawiamy na około 20 minut by kasza doszła).
Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy.
2.Ogórki kroimy w kostkę. Cebule drobno siekamy.
Tak pokrojone warzywa mieszamy z gotową kaszą. Doprawiamy do smaku.
Połowę kaszy z ogórkiem i cebulą wykładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Na kaszy układamy kalafior. Wykładamy pozostałą kaszą.
3.Jajko miksujemy ze śmietaną i zalewamy zapiekankę.
4.Całość przykrywamy plasterkami boczku. Zapiekamy około 35- 40 minut. Na 10 minut przed końcem posypujemy serem żółtym.
Zapiekankę podajemy oprószoną natką pietruszki.
Komentarze