Zapiekanka pieczarkowa z makaronem

4.5 (177 ocen)

  • 45 min

Fajnie smakuje z dodatkiem szczypiorku

  • 45 min

Składniki:

  • 30 dag. makaronu, np. świderki
    30 dag. pieczarek
    1 filet z piersi z kurczaka
    1/4 kost. masła
    2 cebule dymki
    1 duży kubek śmietany 18%
    20 dag. sera
    1 jajko
    sól, pieprz do smaku
    przyprawa do kurczaka
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka pieczarkowa z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować makaron al 'dente. Pieczarki podsmażyć na maśle, pod koniec smażenia dodać cebulkę bez szczypiorku. Przyprawić. Przesmażyć. Pierś kurczaka pokroić w kostkę, obsypać przyprawą do kurczaka i podsmażyć. Jajko wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  • 2. Ugotowany makaron wymieszać z pieczarkami, kurczakiem, śmietaną i połową startego sera. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i oprószyć tartą bułką. Wyłożyć wymieszany makaron i posypać resztą startego sera.
  • 3. Zapiekać 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika posypać posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować