30 dag. makaronu, np. świderki
30 dag. pieczarek
1 filet z piersi z kurczaka
1/4 kost. masła
2 cebule dymki
1 duży kubek śmietany 18%
20 dag. sera
1 jajko
sól, pieprz do smaku
przyprawa do kurczaka
Zapiekanka pieczarkowa z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować makaron al 'dente. Pieczarki podsmażyć na maśle, pod koniec smażenia dodać cebulkę bez szczypiorku. Przyprawić. Przesmażyć. Pierś kurczaka pokroić w kostkę, obsypać przyprawą do kurczaka i podsmażyć. Jajko wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.
2.Ugotowany makaron wymieszać z pieczarkami, kurczakiem, śmietaną i połową startego sera. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i oprószyć tartą bułką. Wyłożyć wymieszany makaron i posypać resztą startego sera.
3.Zapiekać 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika posypać posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze