Zapiekanka kalafiorowa pod beszamelem

5 (169 ocen)

  • 50 min

Moja propozycja bezmięsnego ,ale sycącego obiadu.

  • 50 min

Składniki:

  • - ½ średniego kalafiora lub 1 mały
    - 8 średnich ziemniaków
    - olej do smażenia

    Beszamel:
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki mąki
    • 1,5 szklanki mleka
    • 1 żółtko
    • gałka muszkatołowa
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 3-5 łyżek ostrego sera (ja użyłam cheddara)
    • sól, biały pieprz
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka kalafiorowa pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Gdy zacznie skwierczeć dolewamy po trochu mleka, nieustannie mieszając trzepaczką. Gdy dodamy już całe mleko, dodajemy żółtko i od razu energicznie roztrzepujemy je z sosem trzepaczką. Przyprawiamy beszamel sokiem z cytryny, gałką, solą, i pieprzem. Na koniec dodajemy ser. Beszamel gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut – musimy go mieszać. Jeśli powstaną grudki możemy przetrzeć je przez sito.

    Kalafiora gotujemy na parze na pół miękko. Obrane ziemniaki kroimy w talarki i smażymy również na pół miękko na oleju. W naczyniu do zapiekania układamy ziemniaki, solimy. Kalafiora dzielimy na różyczki (jeśli nie zrobiliśmy tego przed gotowaniem) i układamy na ziemniakach. Zalewamy beszamelem. Zapiekamy ok. 30 minut na dolnej półce piekarnika
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować