Zapiekanka przypadnie każdemu do gustu kto lubi połączenie szynki i ananasa. Chrupkie tosty nadają jej niecodziennego smaku.
60 min
Składniki:
1 kg porów (u mnie dwie duże sztuki)
15 dag szynki (w plastrach)
15 dag żółtego sera (w plastrach)
puszka ananasów
4 kromki pieczywa tostowego
330 g kremówki
2 jajka
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz
gałka muszkatałowa
Zapiekanka hawajska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pory dokładnie oczyszczamy i myjemy. Kroimy w piórka. Solimy, pieprzymy, dodajemy gałkę. Podsmażamy na tłuszczu do czas aż zmiękną. Wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Śmietanę łączymy z jajkami. Zalewamy warzywa. Pieczemy przez 10 minut w 200 stopniach C. Szynkę kroimy w cienkie paseczki. To samo robimy z serem. Plastry ananasa przekrawamy na pół. Z chleba robimy tosty i kroimy w kostkę. Wyciągamy zapiekankę z pieca. Na por wykładamy kolejno szynkę, ananasy i grzanki. Przykrywamy grzankami. Opruszamy solą i pieprzem. Pieczemy jeszcze przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
Komentarze