Zapiekanka grzybowa w kamionce

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bazując na poprzednim przepisie postanowiłam w tych samych smakach zrobić zapiekanki grzybowe w kamionkach .

  • 60 min

Składniki:

  • 1 szkl ryżu
    2 łyżki suszonych grzybów utłuczonych
    szczypta oregano
    szczypta bazylii
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oleju
    300 g mięsa mielonego
    1 jajko
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego

    sos grzybowy na bazie beszamelu

    pół cebuli
    1 łyżka masła
    2 łyżki sproszkowanych grzybów
    sól
    pieprz szczypta estragonu
    oregano
    200 ml śmietany
    0,5 szkl mleka
    1,5 łyżki mąki

    pomidor
    tarty ser mozzarella
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka grzybowa w kamionce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nastawić 2 szkl wody na ryż, dodać grzyby, olej i przyprawy, ryż przepłukać, wrzucić na wrzątek i gotować mieszając aż wchłonie cały płyn. Przykryć i odstawić na ok 30. Wystudzić. Dodać mięso i jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem.

    sos:
    w rondelku przyrumienić na maśle cebulkę. Mąkę wymieszać z mlekiem i śmietaną. Powoli wlewać do przyrumienionej cebulki mieszając ciągle , dodać grzyby ( u mnie są to suszone opieńki starte na proszek) doprawić szczyptą estragonu , bazylią, oregano, solą i pieprzem, gotować na wolnym ogniu ok 10 min , w razie potrzeby gdyby sos był za gęsty dodać odrobinę mleka.


    Nałożyć masę do kokilek lub kamionek. Do każdej miseczki wlać porcję sosu, posypać serem i położyć plasterek pomidora. Posypać szczyptą oregano, Piec 15-20 min w temp 180 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Zapiekanka ziemniaczano-grzybowa

To może cię zainteresować