Zapiekanka grysikowa z wiśniami, brązowym cukrem i płatkami migdałów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiśnie odsączyć, foremki natłuścić.
2.Mleko zagotować z solą. Cukier waniliowy, cynamon, 1,5 łyżki brązowego cukru i grysik wymieszać. Wsypać do gotującego mleka. Gotować ok 2 min ciągle mieszając. Po ugotowaniu wystudzić.
3.Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Do wystudzonego grysiku dodać roztrzepane zółtka - zmiksować. Do gotowej masy dodać ubitą pianę - delikatnie wymieszać.
4.Gotową masę grysikową nakładamy do natłuszczonych kokilek na przemian z wiśniami.
5.Posypać pozostałym cukrem i płatkami migdałów. Na wierzch dać wiórki masła
6.Piec 20 min w 200 stopniach. Serwować na gorąco.
Komentarze