ZAPIEKANKA GOŁĄBKOWA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Zamiast tradycyjnych gołąbków proponuję gołąbki w formie zapiekanki. Warstwy kapusty przełożone warstwą mięsa z ryżem. Smak gołąbkowy tylko inna forma podania

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ok. 1 kg białej kapusty
    500 g mięsa mielonego z indyka
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    5 jajek
    250 ml śmietany 30%
    3 torebki ryżu
    3 łyżki zarodków pszennych lub otrębów
    sól, pieprz
    słodka papryka mielona
    ostra papryka mielona
    przyprawa do mielonego
    zioła prowansalskie
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Gołąbki Zapiekanki

Zapiekanka gołąbkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, studzimy.
  • 2. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż cebula lekko zbrązowieje. Kapustę sparzymy wrzątkiem, osuszamy i szatkujemy.
  • 3. Mięso mielone wrzucamy do miski, przyprawiamy pieprzem, solą, przyprawą do mielonego, papryką mieloną słodką i ostrą oraz ziołami prowansalskimi. Do mięsa dodajemy 1 jajko, zarodki pszenne lub otręby i mieszamy ręką, aby wszystkie składniki się połączyły. Następnie dodajemy ugotowany, ostudzony ryż oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem i mieszamy wszystko łyżką.
  • 4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno układamy warstwę poszatkowanej kapusty, na kapustę wykładamy połowę mięsa z ryżem. Następnie układamy drugą warstwę kapusty i na nią drugą połowę mięsa z ryżem. Na końcu układamy trzecią warstwę kapusty.
  • 5. Jajka rozbełtujemy, mieszamy ze śmietanką, przyprawiamy solą i pieprzem i polewamy nimi składniki w naczyniu żaroodpornym. Zakrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 50-60 min.
    Podajemy z sosem pomidorowym lub ketchupem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować