Zapiekanka "gołąbek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę podzielić na liście i ugotować je w osolonym wrzątku, odcedzić i przestudzić.
Zagotować wodę, dodać sól i wsypać kaszę. Gotować mieszając aż do wchłonięcia wody. Pozostawić kaszę pod przykryciem. Kiedy przestygnie dodać czosnek śmietanę i jajko , doprawić solą i pieprzem do smaku i dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
Mięso wymieszać z jajkiem wodą i przyprawami.
Na patelni rozpuścić masło, dodać drobno posiekaną cebulę, chwilę podsmażyć, dodać mąkę, i stopniowo dodawać mleko aż do uzyskania gęstości sosu. Sos rozmiksować i doprawić do smaku solą pieprzem i imbirem.
Na dnie formy lub naczynia żaroodpornego rozsmarować łyżkę oleju, ułożyć liście kapusty, Potem warstwę kaszy, na to warstwę mięsną, liście kapusty , sos beszamelowy, starty żółty ser i szczypta oregano.
Komentarze