Zapiekanka "chlebowo - parówkowa fasolanka"

0 (0 ocen)

Zapiekanka troszkę inna, bo nie z ziemniaków, makaronu, czy ryżu, ale z pieczywa, z dodatkiem cienkich parówek i fasolki szparagowej.

Składniki:


  • pół długiej pszennej bagietki lub 4-5 kromek chleba
    300 g fasolki szparagowej
    8 cienkich parówek
    1 por
    3 jajka
    4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    sól, pieprz
    3 łyżki bułki tartej
    100 g żółtego sera
    50 g zimnego masła + odrobinę do wysmarowania naczynia

Zapiekanka "chlebowo - parówkowa fasolanka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bagietkę lub chleb pokroić w większą kostkę.
  • 2. Fasolkę ugotować.
  • 3. Pora drobno pokroić przesmażyć na oleju. Parówki pokroić w plasterki lub paski, dodać do pora, razem krótko przesmażyć.
  • 4. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Wrzucić pokrojone pieczywo wymieszane z parówkami, porem i fasolką.
  • 5. Jajka zmiksować ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Zalać zapiekankę.
    Posypać bułką tartą wymieszaną z startym żółtym serem. Wierzch obłożyć wiórkami z zimnego masła.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec bez przykrycia ok. 20-25 minut, aż jajka się zetną a wierzch nabierze złotego koloru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy