Zapiekanka chlebowa z papryką

0 (0 ocen)

Dobry sposób na wykorzystanie starszego pieczywa

Składniki:

  • 14 kromek chleba
    30 dag pieczarek
    2 ogórki kiszone
    1 słoik papryki marynowanej
    1 cebula
    15 dag sera żółtego
    2 jajka
    4 łyżki śmietany 18%
    sól, pieprz, przyprawa uniwersalna
    masło do smażenia
    szczypiorek do posypania

Zapiekanka chlebowa z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki, smażymy na maśle aż grzyby będą miękkie Doprawiamy przyprawa uniwersalna. Paprykę kroimy w paseczki, ogórka w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Smażymy na 1 łyżce masła i doprawiamy solą oraz pieprzem.
    Chleb krótko opiekamy w opiekaczu bądź na patelni. Śmietanę mieszamy z solą, pieprzem i płaską łyżeczką przyprawy uniwersalnej.
  • 2. W naczyniu żaroodpornym układamy na zakładkę chleb, warstwę pieczarek, ogórków i papryki, zalewamy sosem, znów chleb, warzywa i sos itd. Wierzch zapiekanki posypujemy cebulą startym serem żółtym. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy