Zapiekanka cukiniowo-ziemniaczana

0 (0 ocen)

Smaczna i szybka w wykonaniu a do tego bardzo tania.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie (młode bez gniazd nasiennych)
    około 5 - 6 ziemniaków
    3 grube parówki lub inna wędlina
    sól, pieprz , przyprawa do ziemniaków

    sos;
    1,5 szkl. śmietany 18%
    3 jajka
    20 dag sera żółtego
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa

    oliwa do wysmarowaia formy

Zapiekanka cukiniowo-ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyć i pokroić na plastry grubości około 0,5 cm. Ziemniaki obrać i także pokroić w plastry.
    Naczynie posmarować oliwą a warzywa oprószyć przyprawami. W naczyniu żaroodpornym układać plastry na przemian ( plaster cukinii, plaster ziemniaka ) i tak do zapełnienia formy. Parówki również pokroić w plastry i powkładać w wolne szczeliny między warzywami. Całość jeszcze raz po wierzchu oprószyć przyprawami.

    W misce roztrzepać widelcem wszystkie składniki sosu ( sera dodać pół porcji. )Powstałą masą zalać warzywa. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. ok 180C i piec pod przykryciem około 30 min. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę lub folię aluminiową , posypujemy pozostałym serem i zapiekamy jeszcze kilka minut aby ser się zarumienił.

Porady

Cukinia powinna być młoda bez gniazd nasiennych. Cukinii nie obieramy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy