Zapiekanka Boeuf Strogonow

0 (0 ocen)

Szybka, mięsna, a przede wszystkim pyszna zapiekanka, łatwa w przygotowaniu.

Składniki:

  • - 40dag mięsa wołowego, np. polędwicy
    - 1 cebula
    - 20dag pieczarek
    - 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
    - 3/4 szklanki startego żółtego sera (ja użyłam cheddar)
    - sól i pieprz
    - 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    - 200g kaszy jęczmiennej
    - sól i pieprz
    - natka pietruszki
    - olej do smażenia

Zapiekanka boeuf strogonow - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone mięso z błon kroimy na kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy w kostkę lub plasterki, cebulę siekamy.
    Pieczarki wraz z cebulą podsmażamy na rozgrzanym oleju, przekładamy do garnka, tak samo postępujemy z mięsem. Dodajemy ok. 1/2 szklanki wody, koncentrat, dusimy do miękkości mięsa, pod koniec łączymy z lekko roztrzepaną śmietaną, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
    Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, gotową przekładamy do naczynia żaroodpornego. Następnie wykładamy wcześniej przygotowane mięso z warzywami, posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku przez kilka minut, aż ser się rozpuści. Gotowe danie można posypać natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy