Zapiekanka makaronowa w sosie bolońskim z warzywami to pyszne i szybkie danie. Zapieczona z serem przypomina lazanie tylko że w przygotowaniu jest znacznie łatwiejsza.
1 godz. 10 min
Składniki:
SKŁADNIKI :
500 g mięsa mielonego
200 g pieczarek
1 mała cukinia
1/2 część bakłażana
1 puszka pomidorów
1 łyżeczka przecieru
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pierz, papryka do smaku
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 kostka warzywna
2 łyżki oleju
DODATKOWO :
200 g makaronu penne
100 g tartego sera
parmezan do posypania
Zapiekanka bolognesse z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE :
W garnku, na oleju podpiekamy drobno skrojoną cebule i czosnek aż lekko się zarumienią. Następnie dodajemy mięso i ciągle smażąc, mieszamy aż się podpiecze. Wlewamy pomidory z puszki, dodajemy pokrojoną, cukinię, bakłażana, poszatkowane pieczarki oraz przyprawy i przecier. Dusimy co jakiś czas mieszając. Gotujemy na małym gazie aż płyny znacznie odparują.
2.Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy sosem, lekko danie mieszając, posypujemy tartym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut.
Po wyjęciu zapiekankę posypujemy tartym parmezanem i podajemy. Smacznego.
Komentarze