ZAPIEKANKA BOLOGNESSE Z WARZYWAMI

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min

Zapiekanka makaronowa w sosie bolońskim z warzywami to pyszne i szybkie danie. Zapieczona z serem przypomina lazanie tylko że w przygotowaniu jest znacznie łatwiejsza.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    500 g mięsa mielonego
    200 g pieczarek
    1 mała cukinia
    1/2 część bakłażana
    1 puszka pomidorów
    1 łyżeczka przecieru
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    sól, pierz, papryka do smaku
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    1 kostka warzywna
    2 łyżki oleju
    DODATKOWO :
    200 g makaronu penne
    100 g tartego sera
    parmezan do posypania

Zapiekanka bolognesse z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0uidnvp 1. PRZYGOTOWANIE :

    W garnku, na oleju podpiekamy drobno skrojoną cebule i czosnek aż lekko się zarumienią. Następnie dodajemy mięso i ciągle smażąc, mieszamy aż się podpiecze. Wlewamy pomidory z puszki, dodajemy pokrojoną, cukinię, bakłażana, poszatkowane pieczarki oraz przyprawy i przecier. Dusimy co jakiś czas mieszając. Gotujemy na małym gazie aż płyny znacznie odparują.
  • image-08qo8fw 2. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy sosem, lekko danie mieszając, posypujemy tartym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut.
    Po wyjęciu zapiekankę posypujemy tartym parmezanem i podajemy. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2017

Komentarze

Podobne przepisy