1 przyprawa do gyrosa
2 woreczki ryżu
2 filety z piersi kurczaka - około 90 dag
1 papryka czerwona
5 ogórków korniszonów
majonez
ketchup
30 dag sera żółtego
mała puszka kukurydzy konserwowej
ok. 4 łyżki oleju do podsmażenia mięsa
Zapiekanka a`la gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować w osolonej wodzie na miękko. Wysypać na miskę, by chwilę przestygł. Dodać do niego odsączoną kukurydzę i łyżkę przyprawy do gyrosa, dokładnie pomieszać. Ułożyć ciasno na spodzie naczynia.
Mięso pokroić w kostkę, przesmażyć na łuszczu razem z resztą przyprawy ( dałam 5 łyżeczek). Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. Korniszony posiekać w talarki, odsączyć, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Ryż posmarować warstwą ketchupu, posypać połową sera. Na to położyć paprykę i ogórki, następnie mięso i warstwę majonezu. Posypać resztą sera.
Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 180*C do rozpuszczenia sera - ok. 20 minut.
Porady
Ilość składników zależy od wielkości naczynia do zapiekania.
Komentarze