Zapiekanka mięsno-kapuściana

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna, prosta zapiekanka z mięsem i kapustą przykryta warstwą serową.

  • 60 min

Składniki:

  • Porcja dla 3 osób:
    1/4 główki białej kapusty
    25 dag mielonego mięsa
    1/2 bułki kajzerki
    1 jajko
    1 średnia cebula
    10 dag sera mozzarella (nie w solance)
    2-3 łyżki majonezu
    1-2 łyżki ketchupu
    1 płaska łyżeczka vegety
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ketchupy Zapiekanki Majonez Ser

Zapiekanka mięsno-kapuściana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę posiekać, posypać vegetą, lekko wygnieść ręką. Wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego, wyrównać, lekko przygnieść.
  • 2. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na 1-2 łyżkach oleju. Równomiernie wyłożyć na warstwę kapusty.
  • 3. Bułkę zalać wodą, odstawić na 5 minut, odcisnąć. Dodać mięso mielone, jajko, sól, pieprz (do smaku). Wymieszać na jednolitą masę. Wyłożyć równomiernie na warstwę cebuli, lekko ugnieść.
  • 4. Ser mozzarella pokroić na plasterki, ułożyć na mięsie mielonym. Wierzch posmarować majonezem, polać ketchupem.
  • 5. Zapiekankę, w przykrytym naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°. Piec ok. 45- 50 minut.

Porady

Zamiast bułki kajzerki można dodać 1-2 łyżki bułki tartej i ok.2-3 łyżki wody. Zamiast sera mozzarella można dodać inny żółty ser.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować