Zapiekanka Mięsno-Ziemniaczana

4.5 (187 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo smaczna i sycąca potrawa, przy minimum wysiłku i kosztów.

  • 2 godz.

Składniki:


  • 0,5 kg mięsa mielonego
    0,5 kg ugotowanych ziemniaków
    1 większa cebula,
    1 marchewka
    0,5 kg pieczarek
    1 czerwona papryka
    Gałka muszkatołowa, tymianek, sól i pieprz wg uznania

    Sos beszamelowy
    łyżka mąki
    łyżka masła
    1,5 szkl. mleko
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    Około 1 szkl. startego żółtego sera
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka mięsno-ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos. Roztopić masło, dodać mąkę i zrobić z tego jasną zasmażkę. Zdjąć z ognia dodać trochę mleka i starannie wymieszać, aby nie powstały grudki. Zagotować ponownie dodać pozostałą porcje mleka i ser. Zagotować. Doprawić do smaku.

    Mięso mielone podsmażyć. Pieczarki podsmażyć aż odparuje woda, podać drobno posiekaną cebulę i marchewkę startą na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Mięso połączyć z pieczarkami i pokrojoną w kostkę papryką - doprawić do samu solą pieprzem, szczyptą tymianku i gałki muszkatołowej. Ziemniaki pokroić w plastry o grubości 0,5 cm. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć spód połową ziemniaków, na to farsz z mięsa i pieczarek. Przykryć drugą połową ziemniaków i zalać sosem.

    Piec około 1 godziny w 180stopniach
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować