Zapiekanka mięsna z kaszą gryczaną i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Prosty przepis na smaczne i sycące danie.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mięso wieprzowe bez kości (np. szynka,karkówka): 750 gramów
    - szpinak mrożony: 400 gramów
    - kasza gryczana: 150 gramów
    - sól,pieprz (do smaku): 0.5 łyżeczki
    - masło (do szpinaku i kaszy): 3 łyżki
    - olej (do smażenia): 4 łyżki
    - Sos: śmietana 18%: 4 łyżki
    - śmietanka kremówka 30%: 150 mililitrów
    - mleko: 2 łyżki
    - mąka ziemnniaczana: 1 łyżka
    - sól,pieprz kolorowy grubo mielony (do smaku): 0.5 łyżeczki
    - słodka mielona paparyka: 0.5 łyżeczki
    - majeranek: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka mięsna z kaszą gryczaną i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w plastry.Oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na rozgrzanym oleju.
  • 2. Rozgrzać masło,wrzucić szpinak i dusić, aż do odparowania wody.Doprawić solą i pieprzem.
  • 3. Kaszę ugotować na sypko z dodatkiem masła.
  • 4. Wszystkie składniki sosu połączyć razem.
  • 5. Naczynie do zapiekanie wysmarować tłuszczem.
  • 6. Do naczynia wkładać na przemian plaster mięsa,kasza gryczana, szpinak.
  • 7. Wierz polać sosem
  • 8. Włożyć do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Mięso Szpinak Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować