Przepis dostałam od znajomych , którzy pracowali w jednej z restauracji w Wiedniu , gdzie serwowano tę zapiekankę. Poczęstowali mnie zapiekanką i zakochałam się ( w zapiekance!)
60 min
Składniki:
40 dag makaronu penne z mąki durum
80 dag mięsa wołowego na gulasz
10 dag sera parmezan
2 średniej wielkości cebule
5 łyżek oleju do smażenia
1 opakowanie passaty pomidorowej
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
½ łyżeczki pieprzu cayenne
sos beszamelowy:
350 ml mleka
40g mąki
40 g masła
sól , pieprz, gałka muszkatołowa
Zapiekanka mięsna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mięso przepuść przez maszynkę do mięsa
2. Posiekaj drobniutko cebulę i zaszklij na oleju
3. Do cebuli dodaj passatę pomidorową i doprowadź do wrzenia
4. Dodaj mięso mielone i przysmaż krótko mieszając, aby nie dopuścić do utworzenia grudek mięsa
5. Dodaj teraz cynamon, paprykę i pieprz cayenne – odstaw mięso z kuchni i podziel na dwie części
6. Nagrzej piec do 170 stopni
7. W dużej ilości wody ugotuj makaron al dente
8. Odcedź i wymieszaj z tartym parmezanem – podziel na dwie części
9. Formę do zapiekanek wysmaruj tłuszczem
10. Wypełnij formę składnikami: makaron, mięso, makaron, mięso
11. Przygotuj szybko białą zasmażkę z mąki i masła, rozprowadź zimnym mlekiem, gotuj na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji bardzo gęstej śmietany- odstaw z ognia
12. Sos dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i wylej na zapiekankę
13. Wstaw do nagrzanego pieca na 25-30 minut aż sos na zapiekance przyrumieni się.
Komentarze