Zapiekanka makaronowa z polędwica i warzywami

0 (0 ocen)

Taka zapiekanka może być alternatywą na szybki obiad w tygodniu.

Składniki:

  • 250 g makaronu muszelki
    150 g polędwicy drobiowej w plasterkach
    kawałek zielonej i żółtej cukinii
    2 małe marchewki
    1 czerwona papryka
    kawałek pora
    3 łyżki mrożonego zielonego groszku
    50 g mrożonego szpinaku
    20 czarnych oliwek
    zioła prowansalskie,sól,pieprz kolorowy do smaku
    olej rzepakowy do smażenia
    Sos:
    250 ml śmietanki kremówki
    100 ml mleka
    2 jajka
    80 g startego żółtego sera
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    sól,pieprz kolorowy,szczypta ostrej papryki do smaku

Zapiekanka makaronowa z polędwica i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka makaronowa z polędwica i warzywami
1.
    Wszystkie składniki sosu połączyć, doprawić do smaku przyprawami.

    Makaron ugotować w osolonej wodzie na pół twardo. Polędwicę pokroić w
    kwadraciki. Cukinię i paprykę umyć usunąć pestki. Pokroić w kostkę.
    Marchewkę obrać i również pokroić w kostkę. Por w krążki. Wszystkie
    warzywa plus groszek i szpinak poddusić na oleju. Makaron wymieszać z
    warzywami i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.Zalać składniki w naczyniu
    sosem. Zapiekać około 30 minut w temp. 180C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy