zapiekanki często goszczą w naszym domu. Bardzo je lubię, gdyż jak nic czyszczą mi lodówkę:) Po za tym łatwo i szybko się je przygotowuje.
Składniki:
400 g makaronu (u mnie świderki)
500 g mięsa mielonego (u mnie szynka)
1 czerwona papryka
1 duża cebula
300 g pieczarek
puszka pomidorów krojonych
2 ząbki czosnku
15 dag startego żółtego sera lub mozzarelli
sól, pieprz, papryka słodka i ostra, oregano
olej
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć mięso. Gdy straci surowość dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzucić pokrojone pieczarki i smażyć aż pozbędą się wody. Następnie wlać pomidory i doprawić. Zdjąć z ognia i wymieszać z makaronem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać serem i zapiekać do rozpuszczenia sera w temperaturze 180 stopni.
Komentarze