W piątek na obiad oczywiście ryba! Uwielbiam połączenie ryby, cytryny i koperku ... :)
40 min
Składniki:
Składniki (3-4 porcje)
250 - 300 g makaronu w kształcie rurek
szczypta chili/ostrej papryki w proszku
100 g wędzonego łososia
100 g grubo tartego żółtego sera
1 kulka mozzarelli
60 ml śmietanki 30%
50-80 ml bulionu
cytryna do skropienia
1/2 pęczka koperku
sól i pieprz
Zapiekanka makaronowa z łososiem wędzonym, mozarellą i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naczynie żaroodporne o wymiarach 20 x 30 cm lub zbliżonych smarujemy oliwą z oliwek. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i dzielimy na 2 części. 1 część makarony wykładamy do naczynia żaroodpornego posypujemy odrobiną ostrej papryki, następnie rozkładamy wędzonego łososia pokrojonego w mniejsze części i posypujemy połową posiekanego koperku. Wykładamy resztę makaronu. Makaron polewamy mieszanką śmietany z bulionem. Na wierzch równo wykładamy mieszankę startego żółtego sera i mozarelli startej na tarce. Na koniec posypujemy odrobiną soli i pieprzu. Zapiekankę pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C lub do momentu, aż ser na wierzchu będzie miał złoty kolor. Upieczoną zapiekankę posypujemy pozostałym koperkiem.
Porady
Podajemy w towarzystwie kawałków cytryny, którymi będzie można skropić porcję zapiekanki.
Komentarze