Zapiekanka makaronowa z łososiem wędzonym, mozarellą i koperkiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

W piątek na obiad oczywiście ryba! Uwielbiam połączenie ryby, cytryny i koperku ... :)

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki (3-4 porcje)

    250 - 300 g makaronu w kształcie rurek
    szczypta chili/ostrej papryki w proszku
    100 g wędzonego łososia
    100 g grubo tartego żółtego sera
    1 kulka mozzarelli
    60 ml śmietanki 30%
    50-80 ml bulionu
    cytryna do skropienia
    1/2 pęczka koperku
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa z łososiem wędzonym, mozarellą i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naczynie żaroodporne o wymiarach 20 x 30 cm lub zbliżonych smarujemy oliwą z oliwek. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i dzielimy na 2 części. 1 część makarony wykładamy do naczynia żaroodpornego posypujemy odrobiną ostrej papryki, następnie rozkładamy wędzonego łososia pokrojonego w mniejsze części i posypujemy połową posiekanego koperku. Wykładamy resztę makaronu. Makaron polewamy mieszanką śmietany z bulionem. Na wierzch równo wykładamy mieszankę startego żółtego sera i mozarelli startej na tarce. Na koniec posypujemy odrobiną soli i pieprzu. Zapiekankę pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C lub do momentu, aż ser na wierzchu będzie miał złoty kolor. Upieczoną zapiekankę posypujemy pozostałym koperkiem.

Porady

Podajemy w towarzystwie kawałków cytryny, którymi będzie można skropić porcję zapiekanki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować