bardzo popularna w gronie moich znajomych, kto spróbował prosi o przepis. ja serwuję ją dzieciom podczas wieczerzy Wigilijnej
1 godz. 20 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
400gr makaronu(drobny lub nitki)ugotować go na al/dente,osączyć ale nie płukać zimną wodą.
700gr musu z jabłek
90 gr posiekanych orzechów włoskich do posypania wierzchu zapiekanki
i cynamon do oprószenia po zapieczeniu.
Sos:
Jogurt naturalny Bakoma bez cukru 390 gram /lub jogurt grecki bo ma być gęsty /,
0,5 szklanki cukru,
2-3 jajka,
90 gr posiekanych orzechów włoskich.
Zapiekanka makaronowa z jabłkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na sos zmiksować.
Naczynie żaroodporne natłuścić masłem i układać na przemian makaron i mus z jabłek,
całość zalać sosem i wierzch posypać orzechami.
Wstawić do piekarnika i zapiec w 180st. 45 minut,u mnie na 2 grzałki,aż wierzch ładnie się zapiecze.
Po wyjęciu z piekarnika oprószyć cynamonem.
Zapiekanka jest pyszna zarówno na zimno jak i na ciepło.
lepiej kroi się na zimno ale i tak jest baaaardzo pyszna
nie miałam własnych jabłek więc dałam jabłka prażone z cukrem ze słoika firmy STOVIT FRUITA 720 gram.
moja forma do zapiekania miała wymiary mierzone z góry: 19/33cm a głębokość mierzona z zewnątrz 8cm.
Komentarze