Syta i smaczna zapiekanka makaronowa z mieszanką grzybów leśnych. Są tutaj podgrzybki, prawdziwki i kozaki. Wszystko zapieczone w kremowym sosie serowym.
Składniki:
250 g makaronu rigatoni lub penne
1 duża cebula
1 szklanka grzybów leśnych
3 jajka
1 szklanka śmietany 18%
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
100 g sera pleśniowego
100 g sera żółtego
sól
pieprz czarny
majeranek
masło klarowane do smażenia
Zapiekanka makaronowa z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al'dente w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Odsączyć i odstawić. Może to być też makaron, który został nam z wcześniejszego obiadu.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać grzyby i wszystko usmażyć. Moje grzyby były wcześniej obgotowane.
2.Dodać grzyby do makaronu, wymieszać i przełożyć do naczynia do zapiekania. Ser pleśniowy rozkruszyć i rozłożyć równomiernie po zapiekance.
3.Jajka rozmącić ze śmietaną i kremówką, doprawić dobrze majerankiem, solą i pieprzem. Zalać wszystko, posypać startym, żółtym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 40 min. Wierzch dobrze jest przykryć folią aluminiową, wtedy zapiekanka zbytnio się nie przypiecze. Smacznego :)
Komentarze