Zapiekanka makaronowa z grzybami leśnymi

4.44 (200 ocen)

Syta i smaczna zapiekanka makaronowa z mieszanką grzybów leśnych. Są tutaj podgrzybki, prawdziwki i kozaki. Wszystko zapieczone w kremowym sosie serowym.

Składniki:

  • 250 g makaronu rigatoni lub penne
    1 duża cebula
    1 szklanka grzybów leśnych
    3 jajka
    1 szklanka śmietany 18%
    1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
    100 g sera pleśniowego
    100 g sera żółtego
    sól
    pieprz czarny
    majeranek
    masło klarowane do smażenia
Wystaw ocenę:

4.44 (200 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Sosy Ser

Zapiekanka makaronowa z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1v73v0p 1. Makaron ugotować al'dente w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Odsączyć i odstawić. Może to być też makaron, który został nam z wcześniejszego obiadu.
    Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać grzyby i wszystko usmażyć. Moje grzyby były wcześniej obgotowane.
  • image-0tk9h94 2. Dodać grzyby do makaronu, wymieszać i przełożyć do naczynia do zapiekania. Ser pleśniowy rozkruszyć i rozłożyć równomiernie po zapiekance.
  • image-0bxko3x 3. Jajka rozmącić ze śmietaną i kremówką, doprawić dobrze majerankiem, solą i pieprzem. Zalać wszystko, posypać startym, żółtym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 40 min. Wierzch dobrze jest przykryć folią aluminiową, wtedy zapiekanka zbytnio się nie przypiecze. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować