Zapiekanka makaronowa z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Idealna na deser.

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE:
    2 szklanku surowego makaronu nitki
    2 jajka
    0,5 kg zmielonego twarogu (sernikowego) bez cukru

    SKŁADNIK DODATKOWY:
    2 tabliczki dobrej jakości gorzkiej czekolady ( kilka kawałków zostawiłam do dekoracji)

    SKŁADNIKI ROBOCZE:
    5 kopiastych łyżek mąki
    6 łyżek cukru
    łyżka cukru waniliowego
    bułka tarta + masło do wysmarowania keksówki

    DEKORACJA:
    czekolada
    rodzynki

Zapiekanka makaronowa z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy do miękkości, odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Przekładamy do miski.
  • 2. Do makaronu dodajemy jajka, mąkę, cukry i posiekaną czekoladę. Mieszamy wszystko dokładnie.
  • 3. Masę przekładamy do wysmarowanej keksówki i pieczemy około 1godziny i 15 minut w 200 stopniach, aż wierzch na chrupiąco się zrumieni.
  • 4. Zapiekankę kilka godzin schładzamy w lodówce a najlepiej zostawić ją tam na całą noc.
  • 5. Podajemy w temperaturze pokojowej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy