Zapiekanka makaronowa z czekoladą
Składniki:
- SKŁADNIKI PODSTAWOWE:
2 szklanku surowego makaronu nitki
2 jajka
0,5 kg zmielonego twarogu (sernikowego) bez cukru
SKŁADNIK DODATKOWY:
2 tabliczki dobrej jakości gorzkiej czekolady ( kilka kawałków zostawiłam do dekoracji)
SKŁADNIKI ROBOCZE:
5 kopiastych łyżek mąki
6 łyżek cukru
łyżka cukru waniliowego
bułka tarta + masło do wysmarowania keksówki
DEKORACJA:
czekolada
rodzynki
Zapiekanka makaronowa z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Makaron gotujemy do miękkości, odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Przekładamy do miski.
-
2.
Do makaronu dodajemy jajka, mąkę, cukry i posiekaną czekoladę. Mieszamy wszystko dokładnie.
-
3.
Masę przekładamy do wysmarowanej keksówki i pieczemy około 1godziny i 15 minut w 200 stopniach, aż wierzch na chrupiąco się zrumieni.
-
4.
Zapiekankę kilka godzin schładzamy w lodówce a najlepiej zostawić ją tam na całą noc.
-
5.
Podajemy w temperaturze pokojowej.
Komentarze