Prosta, smaczna zapiekanka. Moje dzieci prosiły o dokładkę. Na szczęście tyle jej było, że każdy dostał dodatkową porcję. Gdy nie masz czasu, ta zapiekanka spełni rolę obiadu i kolacji.
50 min
Składniki:
500 g brokuła
500 g makaronu, np. kokardki (może być dowolny)
200 g tartego żółtego sera
125 g mozzarelli
400 g słodkiej śmietanki
1 jajko
suszony tymianek
2 młode cebulki
sól, pieprz
Zapiekanka makaronowa z brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużym garnku zagotuj wodę, lekko ją posól, obgotuj brokuła, ok. 3-4 minuty (musi być jędrny). Wyciągnj go na talerz, ale wodę zostaw! Do wody wrzuć makaron i gotuj go troszkę krócej aniżeli podane na opakowaniu. Odcedź.
2.Do miski wlej śmietankę, dodaj jajko, roztrzep razem, dopraw tymiankiem, solą i pieprzem.
3.Do dużego naczynia żaroodpornego włóż makaron i brokuła, delikatnie przemieszaj. Cebulkę pokrój i wmieszaj. Na to wylej mieszankę serowo-śmietanową. Na wierzch wyłóż pokrojoną w plastry mozzarellę. Naczynie przykryj, jeśli nie masz pokrywy możesz kawałkiem folii aluminiowej.
4.Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i zapiekaj 25-30 minut, potem odkryj pokrywę i podpiekaj jeszcze z 10 minut.
Komentarze