Zapiekanka makaronowa z brokułami, łososiem i sosem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia umyć, odciąć skórkę, pokroić w większą kostkę (około 2 cm), włożyć do formy żaroodpornej doprawić solą, pieprzem, dodać sok z cytryny i oliwę, wymieszać.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, wyłowić łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz.
Wodę po makaronie ponownie zagotować, wrzucić zamrożone brokuły i na większym ogniu zagotować. Gotować przez 7 minut, odcedzić na sitku i przelać chłodną wodą.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Wstawić naczynie z łososiem i piec przez 10 minut, rybę wyjąć z piekarnika i przykryć folią. Piekarnika nie wyłączać.
Do małego garnka włożyć gorgonzolę, dodać parmezan i mieszając roztopić na małym ogniu, wlać mleko i wymieszać na gładki sos, chwilę podgrzać na małym ogniu, doprawić solą, pieprzem i gałką. Odstawić z ognia.
Do przygotowanego sosu dodać ugotowany makaron i wymieszać.Do naczynia żaroodpornego z przygotowanym łososiem, dodać sos z makaronem i wszystko delikatnie przemieszać.
Wstawić do piekarnika na 15 minut (190 stopni C). Po wyciągnięciu posypać parmezanem.
Komentarze