Zapiekanka makaronowa z wędzonym łososiem

4.5 (170 ocen)

  • 30 min

Błyskawiczna zapiekanka z wędzonym łososiem i sosem koperkowym.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:

    podstawowe:
    + 200g makaronu (w moim przypadku kokardki)
    + 1 jajko
    + kulka mozzarelli

    składnik dodatkowy:
    + 100g wędzonego łososia

    składniki robocze:
    + 100ml śmietany 12%
    + oliwa z oliwek
    + koperek
    + sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie i odcedzamy. Podczas gotowania makaronu do miseczki wbijamy jajko, wlewamy śmietankę, wsypujemy drobno posiekany koperek, dodajemy pieprz i sól do smaku i dokładnie mieszamy. Łososia kroimy na małe kawałki.
  • 2. Wszystkie składniki wykładane będą warstwami. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Makaron odcedzamy, dzielimy na pół i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy połowę łososia i pół kulki rozdrobnionego sera mozzarella. Tak samo postępujemy z drugą połową składników. Całość zalewamy mieszanką śmietany, jajka i koperku.
  • 3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C i zapiekamy przez ok. 15min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować