Zapiekanka makaronowa z warzywami i kiełbaską w słonecznikowo-sezamowej posypce

0 (0 ocen)

  • 20 min

Ta zapiekanka jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania a do tego baaardzo smaczna :)

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    250 g makaronu kolanka
    1 duża cebula
    200 g dobrej kiełbasy
    100 g sera żółtego + 15 g na wierzch
    170 g śmietany
    450 g warzyw na patelnię
    4 łyżki słonecznika
    3 łyżki sezamu
    1 łyżka tymianku
    pieprz mielony
    sól
    olej do smażenia i wysmarowania naczynia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa z warzywami i kiełbaską w słonecznikowo-sezamowej posypce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, ale nie rozgotowujemy, osączamy.
  • 2. Cebulę kroimy w prążki i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
  • 3. W misce mieszamy śmietaną i straty na tarce o grubych oczkach ser żółty, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy usmażoną cebulkę.
  • 4. Do śmietany wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy.
  • 5. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i na spód rozkładamy połowę makaronu, posypujemy go połową tymianku.
  • 6. Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu.
  • 7. Na patelni po smażeniu kiełbasy (bez tłuszczu) prażymy słonecznik i sezam.
  • 8. Na makaron rozkładamy warzywa na patelnię (nie rozmrażamy ich wcześniej), delikatnie je solimy, następnie dajemy usmażoną kiełbaskę i rozkładamy pozostały makaron.
  • 9. Całość posypujemy przyprawami i uprażonym słonecznikiem i sezamem oraz odłożonym startym serem.
  • 10. Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 40 minut (z termoobiegiem).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować