Ta zapiekanka jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania a do tego baaardzo smaczna :)
20 min
Składniki:
Składniki na 4 porcje:
250 g makaronu kolanka
1 duża cebula
200 g dobrej kiełbasy
100 g sera żółtego + 15 g na wierzch
170 g śmietany
450 g warzyw na patelnię
4 łyżki słonecznika
3 łyżki sezamu
1 łyżka tymianku
pieprz mielony
sól
olej do smażenia i wysmarowania naczynia
Zapiekanka makaronowa z warzywami i kiełbaską w słonecznikowo-sezamowej posypce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, ale nie rozgotowujemy, osączamy.
2.Cebulę kroimy w prążki i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
3.W misce mieszamy śmietaną i straty na tarce o grubych oczkach ser żółty, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy usmażoną cebulkę.
4.Do śmietany wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy.
5.Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i na spód rozkładamy połowę makaronu, posypujemy go połową tymianku.
6.Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu.
7.Na patelni po smażeniu kiełbasy (bez tłuszczu) prażymy słonecznik i sezam.
8.Na makaron rozkładamy warzywa na patelnię (nie rozmrażamy ich wcześniej), delikatnie je solimy, następnie dajemy usmażoną kiełbaskę i rozkładamy pozostały makaron.
9.Całość posypujemy przyprawami i uprażonym słonecznikiem i sezamem oraz odłożonym startym serem.
10.Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 40 minut (z termoobiegiem).
Komentarze