Zapiekaniec ziemniaczany ze schabem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab dokładnie rozbijamy, każdy plaster przecinamy wzdłuż na pół. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem młotkowanym oraz nacieramy olejem rzepakowym. Odstawiamy na 30 minut.
2.Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w plasterki o grubości 4-5 mm. Cebulę obieramy, również kroimy na talarki.
3.Na dnie niedużego naczynia do zapiekania układamy pokrojone w plasterki masło. Na sztorc kładziemy na zmianę schab, kilka plasterków ziemniaków i cebuli. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.
4.Śmietanę miksujemy dokładnie z jajkiem, imbirem i słodką papryką. Doprawiamy solą, czarnym świeżo zmielonym pieprzem i pieprzem młotkowanym. Zalewamy mięso z warzywami.
5.Pieczemy około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni.
Podajemy z surówką z kiszonej kapusty.
Komentarze