Zapiekane ziemniaczki z oscypkiem i tymiankiem

4.5 (197 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Wspaniała zapiekanka, która w towarzystwie zielonej sałaty z pomidorami wystarczy za cały obiad. Chociaż to dość kaloryczna potrawa, to naprawdę warto się na nią skusić, jej smak jest tego warty.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • - 1 kg ziemniaków,
    - 12 dag oscypka,
    - 200 ml śmietanki 30 %,
    - 3 gałązki świeżego tymianku,
    - szczypta mielonej papryki,
    - sól, pieprz,
    - masło do formy.
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zapiekane ziemniaczki z oscypkiem i tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myjemy, cienko obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Osączamy, studzimy i kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm.
  • 2. Oscypek ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tymianek myjemy, osuszamy, listki odrywamy od gałązek. Śmietankę kremówkę doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą mielonej papryki, podbijamy trzepaczką.
  • 3. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy plastry ziemniaków, każdą warstwę posypujemy listkami tymianku. Zalewamy słodką śmietanką i posypujemy resztą tymianku.
  • 4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, zapiekamy przez 25 minut, aż ser apetycznie się stopi, a śmietanka widocznie zgęstnieje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować