Zapiekane udka z ryżem

4.5 (173 ocen)

  • 60 min

Danie to jest niesamowicie łatwe w przyrządzeniu, nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych i do tego zawsze się udaje,a w dodatku wybornie smakuje. Naszym zadaniem jest tylko wyłożenie składników na brytfanke i włożenie go do piekarnika :) Pyszny efekt murowany.

  • 60 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki ryżu
    Duża cebula
    2 ząbki czosnku
    6 szklanek wody
    2 łyżki słodkiej papryki
    2 łyżki cukru
    6 łyżek keczupu
    2 łyżki vegety
    1/2 kostki margaryny może być też masło
    Pół łyżki pieprzu
    Pieczarki
    4 udka z kurczaka(mogą być również skrzydełka lub piersi)
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekane udka z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na brytfankę o standardowych wymiarach wysypujemy ryż, następnie układamy na nim pokrojoną w piórka cebulę oraz grubo pokrojone pieczarki.Na całość nakłądamy mięso z kurczaka. Do baniaczka wlewamy wodę po czym dodajemy do środka reszte pozostałych składników. Całość gotujemy na małym ogniu często mieszając. Gdy nasz sos zagotuje się zalewamy nim ryż i mięso. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na godzinę czasu. W końcowym efekcie mamy przepyszne danie które z pewnością każdemu posmakuje.

Porady

W zależności od tego czy chcemy mieć pikantne czy łagodne danie taki dodajemy do niego keczup.Ja zawsze wybieram łagodny Pudliszki, sprawdza się wybornie:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować