Zapiekane racuchy na kefirze z cukinią, pomidorem i serem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Będąc w restauracji zamówiłam podobne danie. Tak mi zasmakowało, że postanowiłam sama coś podobnego wykąbinować. Jestem w 100% zadowolona:) Potwierdzeniem tego jest moja rodzina smacznie zajadająca z ogromnym uśmiechem:D

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na racuchy:
    - kefir (duży kubek)
    - 1 łyżka vegety
    - 2 jajka
    - 2 szkl mąki

    Składniki:
    - 1 średnia cukinia
    - 1 łyżka vegety
    - 2 jajka
    - bułka tarta
    - olej do smażenia
    - pieprz
    - przyprawa do gyrosa
    - olej do smażenia
    - 30 dag sera żółtego
    - 2 duże pomidory
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Zapiekane racuchy na kefirze z cukinią, pomidorem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlewamy kefir, dodajemy jajka, vegetę i 0,5szkl wody. Dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę. Tyle, żeby ciasto miałko konsystencję gęstej śmietany. Smażymy racuchy na rozgrzanym oleju.
    Cukinie myjemy, nie obieramy!!!, kroimy na plastry. jajka rozkłucamy z vegetą. Cukinie panierujemy w jajku i w bułce i również smażymy. Pomidora i ser kroimy w plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę racuchów, na to warstwę pomidorów-solimy i pieprzymy, na nie warstwę sera. Następnie warstwa cukinii i na końcu warstwa racuchów. Na to ścieramy lub układamy plastry sera. Wszystko zapiekamy 30 min w temp. 180C. Podajemy z sosem pomidorowym, czosnkowym lub z ketchupem. SMACZNEGO:)

Porady

Do potrawy można dodać wędlinkę i cebulkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować