Roladki śledziowe z ogórkiem kiszonym i papryką konserwową zapieczone w sosie jajecznym z dodatkiem sera żółtego. Propozycja na oryginalny rybny obiad.
Składniki:
6 filetów świeżego śledzia (łącznie ok. 400g.)
2 ogórki kiszone
2 płaty papryki konserwowej( ja miałam czerwoną i żółtą)
sól , pieprz
mąka pszenna do obtoczenia roladek
olej do smażenia
2 łyżki tartego sera żółtego do posypania
Sos jajeczny:
3 jajka
200ml śmietany 30%
150g. tartego sera żółtego
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
Zapiekane roladki śledziowe w sosie jajecznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki oraz paprykę kroimy w cienkie paski.
Śledzie myjemy , suszymy.
Każdy filet oprószamy solą i pieprzem , nakładamy na początek śledzia dwa paseczki ogórka oraz papryki.
Zwijamy roladki.
2.Każdą obtaczamy w mące , smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym.
3.Sos jajeczny:Jajka roztrzepujemy z śmietanką oraz przyprawami , dodajemy ser , mieszamy.
Sosem zalewamy roladki , całość posypujemy tartym serem żółtym.
4.Zapiekamy ok 20 min do momentu zapieczenia się sosu w piekarniku nagrzanym do 180st.
Komentarze