Zapiekane roladki śledziowe w sosie jajecznym

0 (0 ocen)

Roladki śledziowe z ogórkiem kiszonym i papryką konserwową zapieczone w sosie jajecznym z dodatkiem sera żółtego. Propozycja na oryginalny rybny obiad.

Składniki:

  • 6 filetów świeżego śledzia (łącznie ok. 400g.)
    2 ogórki kiszone
    2 płaty papryki konserwowej( ja miałam czerwoną i żółtą)
    sól , pieprz
    mąka pszenna do obtoczenia roladek
    olej do smażenia
    2 łyżki tartego sera żółtego do posypania
    Sos jajeczny:
    3 jajka
    200ml śmietany 30%
    150g. tartego sera żółtego
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka pieprzu cytrynowego

Zapiekane roladki śledziowe w sosie jajecznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zwijanie śledzi 1. Ogórki oraz paprykę kroimy w cienkie paski.
    Śledzie myjemy , suszymy.
    Każdy filet oprószamy solą i pieprzem , nakładamy na początek śledzia dwa paseczki ogórka oraz papryki.
    Zwijamy roladki.
  • smażenie roladek 2. Każdą obtaczamy w mące , smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
    Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • roladki śledziowe przed zapieczeniem 3. Sos jajeczny:Jajka roztrzepujemy z śmietanką oraz przyprawami , dodajemy ser , mieszamy.
    Sosem zalewamy roladki , całość posypujemy tartym serem żółtym.
  • zapiekane roladki śledziowe z sosem jajeczno-serowym 4. Zapiekamy ok 20 min do momentu zapieczenia się sosu w piekarniku nagrzanym do 180st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy