Zapiekane pulpeciki z kaszy bulgur

0 (0 ocen)

  • 40 min

Nietypowa zapiekanka, w której główną rolę odgrywa kasza bulgur. Przygotowałam z niej małe pulpeciki i podałam z sosem. Razem utworzyły pyszne danie.

  • 40 min

Składniki:



  • Pulpeciki:
    1 szkl kaszy bulgur
    1 jajko
    3 łyżki mąki
    sól
    pieprz
    ok. 300 ml wrzącej wody

    sos:
    2 małe kiełbaski
    1 puszka pomidorów
    1 zielona papryka
    1 puszka czerwonej fasoli
    1 ząbek czosnku
    kawałek pora
    tymianek
    bazylia
    sól
    pieprz
    wegeta
    papryka słodka i ostra w proszku
    koncentrat pomidorowy
    parmezan

Zapiekane pulpeciki z kaszy bulgur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Z kaszy robimy pulpeciki. 1. Kaszę przesypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem. Kiedy napęcznieje i trochę ostygnie dodajemy jajko, sól, pieprz oraz mąkę. Dokładnie mieszamy. Powinna powstać kleista "papka". Mokrymi dłońmi formujemy kulki wielkości włoskiego orzecha. Powinno wyjść 20 sztuk. Gotujemy w osolonej wodzie 10-15 minut. Pulpeciki nie wypływają na wierzch, dlatego musimy uważać aby się nie rozgotowały.
  • Zalewamy pulpeciki sosem i zapiekamy. 2. Do drugiego garnka dodajemy pomidory z puszki, pokrojona kiełbaskę, paprykę oraz pora. Dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy fasolę oraz doprawiamy pozostałymi przyprawami. Ugotowane pulpeciki przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem i posypujemy obwicie startym parmezanem. Zapiekamy około 15 minut w 200 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy