Pulpeciki:
1/2 kg mięsa mielonego
3/4 szklanki kaszy manny
1 cebula
2 jajka
ok. 2 szklanki drobno pokrojonej kapusty pekińskiej
sól
pieprz
szczypta majeranku
przyprawa do mięsa mielonego
Sos pomidorowy:
słoiczek koncentratu pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych
1 cebula
sól
pieprz
tymianek
2 łyżki śmietany
ok. 2 szklanki wody lub buliony (może być z kostki)
Zapiekane pulpeciki z kapustą pekińską i kaszą manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone połączyć z kaszą manną, drobno pokrojoną cebulą. Wbić jajka, dodać kapustę pekińską, wymieszać, doprawić do smaku i zarobić masę. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub margaryną i posypać drobno pokrojoną cebulą. Z masy formować okrągłe pulpeciki, układać w przygotowanym naczyniu. Koncentrat połączyć z wodą lub bulionem, dodać śmietanę (można dodać 1 łyżkę mąki by zagęścić sos), doprawić do smaku przyprawami. Przygotowanym sosem zalać pulpeciki. Sos powinien przykryć pulpety. Zapiekać w piekarniku ok. 50 min. w temp. 180*C. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Komentarze