Zapiekane pulpeciki z kapustą pekińską i kaszą manną

4.48 (163 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Pulpeciki:
    1/2 kg mięsa mielonego
    3/4 szklanki kaszy manny
    1 cebula
    2 jajka
    ok. 2 szklanki drobno pokrojonej kapusty pekińskiej
    sól
    pieprz
    szczypta majeranku
    przyprawa do mięsa mielonego

    Sos pomidorowy:
    słoiczek koncentratu pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych
    1 cebula
    sól
    pieprz
    tymianek
    2 łyżki śmietany
    ok. 2 szklanki wody lub buliony (może być z kostki)

    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.48 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Zapiekane pulpeciki z kapustą pekińską i kaszą manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • * 1. Mięso mielone połączyć z kaszą manną, drobno pokrojoną cebulą. Wbić jajka, dodać kapustę pekińską, wymieszać, doprawić do smaku i zarobić masę. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub margaryną i posypać drobno pokrojoną cebulą. Z masy formować okrągłe pulpeciki, układać w przygotowanym naczyniu. Koncentrat połączyć z wodą lub bulionem, dodać śmietanę (można dodać 1 łyżkę mąki by zagęścić sos), doprawić do smaku przyprawami. Przygotowanym sosem zalać pulpeciki. Sos powinien przykryć pulpety. Zapiekać w piekarniku ok. 50 min. w temp. 180*C. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować