Zapiekane podpłomyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, proszku do pieczenia,
jajka i szklanki wody zagniatamy
ciasto. Dzielimy na
4 części i formujemy placki.
Przekładamy na wysmarowaną
oliwą blachę. Pieczemy ok.
20 minut w temp. 190 °C.
2.Ser ścieramy na tarce
o dużych oczkach. Cebule
obieramy i kroimy w półplastry.
Pomidory myjemy i kroimy w plastry. Papryki myjemy,
usuwamy gniazda nasienne.
Miąższ kroimy w paski. Szczypiorek
myjemy, osuszamy
i drobno siekamy.
3.Podpłomyki wyjmujemy
i układamy po porcji cebuli,
sera, pomidorów i papryki. Posypujemy
szczypiorkiem i oliwkami.
Oprószamy ziołami.
Pieczemy ok. 12 minut w temperaturze
190 °C.
Komentarze