Zapiekane naleśniki z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić,dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie
ciasto,wstawić na 1/2 godz.do lodówki.
2.Rozgrzać patelnię do
naleśników,wlewać nabierką do zupy ciasto i smażyć
naleśniki z dwóch stron na złoty kolor./ z podanej porcji
powinno wyjść 8 szt.naleśników/
3.Przygotować farsz.
4.Kurki oczyścić,umyć i pokroić w mniejsze
kawałki.Włożyć do garnka,zalać gorącą wodą i
blanszować,przecedzić przez cedzak,przelać zimną wodą.Na
patelni rozgrzać masło /kawałek pozostawić do wysmarowania
naczynia żaroodpornego/,zeszklić pokrojoną w kostkę
cebulę.Dodać kurki i całość smażyć około20
min.Przyprawić solą,pieprzem i przyprawa uniwersalna,dolać połowę
śmietany i smażyć do czasu wysmażenia się śmietany.Do
gorących usmażonych kurek dodać 2 łyżki startego sera i
posiekaną natkę pietruszki.
5.Tak przygotowany farsz nakładać
na rozłożone naleśniki i całość zawijać jak gołąbki.
6.Wysmarować pozostałym masłem naczynie żaroodporne i
ułożyć w nim przygotowane naleśniki z farszem.Całość
zalać
pozostałą śmietaną wymieszaną z połową pozostałego sera.
7.Zapiekać
15 min w 190C
8.Po wyjęciu potrawy posypać pozostałym żółtym
serem.Podawać gorące z ulubionym sosem do dań zimnych.
Komentarze